Valides toitu ale’ide juurde, saab orienteeruda vastavalt kohalikule köögile. Tavaliselt sobivad kohalik toit ja kohalik õlu loomulikult kokku ja lisaks täiendavad ka teineteist. Näiteks sobivad Aasia toidud troopilise aroomiga Pacific Pale Ales’iga. Inglise ale’id (bitter) sobivad lihapirukate (sealhulgas „Shepard pie“) juurde, samuti hamburgerite ja tuntud Briti fish & chipsidega.

 

Hele ale

Hele ale sobib väga laia maitsespektriga – vürtsikast India köögist kuni erinevate liha-, kala- ja linnuliharoogadeni. Selged humala maitsenüansid täiendavad suurepäraselt pikantsete ja teravate toitude maitset. Humala kibedus konkureerib suitsuaroomi sisaldavate grilltoitudega. Suurepäraselt sobivad sinihallitusjuustuga. Lisaks sobivad ka teravamaitseliste dessertide, näiteks šokolaadikoogi või Prantsuse Crème brûlée’ga. Toidu maitse ei tohiks jääda intensiivse, kibeda humala maitse ja aroomi varju.

Bitterite juurde sobivad kõige paremini ahjuliha, hamburgerid ja lihapirukad. Ameerika Amber ale on laia toidu sobitamise spektriga: linnuliha, mereannid, burgerid, ka vürtsikad toidud. Ameerika nisuale sobib eriti hästi kergete toitudega: rohelise salatiga, sushiga, taimetoiduga. India Pale Ale sobib vürtsika, maitseküllase toiduga. Klassikaline on kooslus karritoitudega – humala kibedus on kontrastis maitseküllase, soojendava toiduga, suitsuaroomiga. Double IPA sobib vinnutatud ja suitsutatud loomaliha, grillitud lambaliha, lõunapäraselt valmistatud kanaliha ja sinihallitusjuustuga.

Tugev hele ale on parim toitva, raske, intensiivse toiduga – näiteks praetud loomaliha, lambaliha, või ulukilihaga. Soojendav, tugev „odravein“ (Barley wine) hoiab balanssi selge aroomi ja intensiivsusega sinihallitusjuustuga. Sobib ka kõvade juustude või dessertidega. Scotch ale – grilllihaga: loomaliha, lambaliha ja ulukilihaga. Ka suitsulõhega.

 

Belgia/Prantsuse ale

Belgia on uhke oma rikkaliku õllekultuuri üle ja õlu on selles riigis väga tihedalt seotud toiduga, seda sobitatakse kõigi toitude ja isegi dessertidega. Võiks öelda, et just Belgia õlu algatas ja kujundas välja toidu ja õlle sobitamise populaarsuse, samuti teemaõhtusöögid ja õllesommeljeed restoranides.

Tugevamaitseline loomalihahautis sobib Belgia dubbel-tüüpi õllega. See tume Belgia ale sobib ka teistsuguste lihahautistega, grillliha ja juurviljadega, steigi ning kuumsuitsu searibiga. Hele Belgia ale tripel sobib vürtsikama toiduga, faasani- ja kalkunilihaga. Witbier-tüüpi õlled sobivad kergete mereandidega, klassikaline kooslus – hautatud rannakarbid. Pakkuge värske mozzarella, brie või mõne muu pehme juustuga. Nendel juustudel on intensiivsem või teravam maitse – maitske neid Belgia saison-tüüpi õllega, mille juurde sobib ka tugevalt maitsestatud kanaliha.

 

Saksa ale

Saksa nisuõlu sobib suurepäraselt kergete toitudega: salati, mereandide, sushiga. Klassikaline Hefeweizen sobib valge Saksa vorstiga (saksa k weisswurst). Lisaks värske mozzarellaga, brie või mõne muu pehme juustuga. Dunkelweizen sobib salati, praekana või sealihaga, mis on maitsestatud paksu kastmega. Weizenbock’i jooge siis, kui sööte pruunistatud sealiha või loomaliha, suitsusinki, roogasid metslindudest. Hübriidne Kölsch-õlu (ale, mis kääritatakse laagriõlledele omasel temperatuuril) sobib kergema toiduga – kanaliha, salati, lõhe ja teiste kalatoitudega, krabi ja krevettidega. Lisaks Brätwurst-vorstikestega, munaga. Eriti hästi sobib sealihasingiga, kuna õlle magusus on meeldivas kontrastis liha soolasusega. Hübriidne Diuseldorfo Altbier sobib pruunistatud loomalihaga, täidetud mehhiko tortilladega (hisp k burritos). Ka nisuõlu sobib Mehhiko toitudega – õlle karbonisatsioon on sobiv juustu ja avokaado rasvasuse vähendamiseks, samuti mustade ubade ja riisi tärklisuse vähendamiseks. Koriander sobib koos taimenüanssidega õllega, paprika, köömen ja cayenne'i pipar sobivad õlle pikantsusega, seetõttu võite Saksa õllesid maitsta Mehhiko quesadilla’dega, praetud maisitõlvikute või Guacamole kastmega.

 

Stout/Porter

Need tumedad ja rikkalikud õlled sobivad grillliha või suitsulihaga, samuti pikalt hautatud liha ja lihasuppidega. Sobitades neid magustoitudega, valige kohvist või šokolaadist valmistatud desserte. Sobib ka pähklitega maitsestatud toitudega – kookose, maapähklite või röstitud mandlitega.

Porterid sobivad praetud või kuumsuitsulihaga, eriti sealiha, streigiga, vorsti ja singiga. Täiendab šokolaadi- või kohvimagustoitude maitseid, pehmeid kreemjuuste, näiteks, gorgoncola’t.

Stout toob esile šokolaadi, pähklite ja karamelli nüansse, täiendab juustutoodete maitset. Sobib nagu ka porter austrite ja teiste rannakarpide ja kammkarpidega. Rikkalikud ja eredad stout’id, sellised nagu Double stout, sobivad sinihallitusjuustust valmistatud suupistetega ning suitsupardi ja hanemaksaga (foie-gras). Gouda-tüüpi juust koos röstitud karamelli- ja kohviaroomiga rikastatud stout’iga on suurepärane alternatiiv magustoidule. Kuid ettevaatust – see õlu matab iga vähegi õrnema toidu. Magus stout sobib Ida-Aasia köögi rikkaliku ja vürtsika toiduga. Vanilli ja kohvi maitset meenutav stout sobib puuviljamagustoitudega. Nagu porter šokolaadiga, nii sobib stout puuvilja-kakaopudingiga. Kohupiimakoogis olev vaniljenüanss sobib vaniljearoomiga õlles ja toob esile stout’i magususe.

 

Lambic

See õlu võib täiendada kergeid puuviljatoite. Koos lambic’ õllega sobib tugevalõhnaline prantsuse juust. Et oleks lihtsam lambic’ut toiduga sobitada, mõelge sellest kui šampanjast. Puuviljadeta lambic’ut jooge kui kuiva šampanjat, samas vastab puuviljavariant aga magusale šampanjale. Kui teile see õllesort meeldib, märkate, et on väga vähe toite, mille juurde lambic ei sobi. Sobib eriti hästi salati ja magustoitudega, samuti kreemjate kastmete ja India köögiga. Fruit lambic õlles olevaid puuvilju sobitage dessertides kasutatavatega. Samuti sobib magus puuviljaline lambic pardiliha, haneliha, šokolaadi, küpsetiste ja juustukookidega. Juustudest valige kitsejuust, feta, mascarpone, sobib ka Blue Cheddar. Gueuze lambic (noore ja täidlasema lambic õlle segu) sobib toitudega, mille koostises on hapet, hapendatud ja marineeritud toitudega, mereandide ja suitsukalaga. Samuti kerge, tsitrusevarjundiga salatiga. Lisaks sobib lambic ideaalselt aperatiiviks.