Sobiva suuruse ja kujuga õllepokaali valik võib teravdada teie meeli ja aitab paremini mõista õlut iseloomustavaid jooni.
Et tunnetada kõiki õlle parimaid omadusi, peab õlu olema hästi toodetud ja hoitud ning serveeritud õiges klaasis ning sobiva temperatuuriga. Esimene õllepokaal võeti kasutusele selleks, et savinõu ei varjaks õlle selget kullavärvi. Praeguseks teame, et sobiva kujuga klaas aitab kõige paremini kaasa õlle teatud aroomi ja maitse avaldumisele, kuid rõhutab ka joogi värvust, toetab sobiva vahumütsi moodustumist, mis omakorda võimaldab kvaliteetset jooki kauem nautida. Proovige maitsta sama õlut erinevatest pokaalidest – ühes on õlu peidus, teises tundub see olevat teravam, kolmandas tuleb maitse halvemini esile.
Selgub, et tähtis on isegi see, kuidas õlu pokaali või klaasi valatakse. Õlle peale tekkinud vaht toimib nagu kaas, mis hoiab lenduvaid õlleosakesi kinni. Sellest, kuidas moodustub ja säilib vaht, sõltub ka õlle aroom ja maitse. Loomulikult ei ole vaht kõigile sortidele ühtmoodi oluline. Seetõttu on tähtis valida õlle tüübile sobiv õlleklaas või -kann. Temperatuur on ka väga oluline, õlut juuakse jahutatult. Kuid kui pakute liiga külma õlut, võivad mõned maitseomadused ja aroom muutuda nõrgemaks. Ikkagi pigem külmem kui liiga soe – alati saab oodata, kuni jook veidi soojeneb.
Kannu või klaasi puhtus on loomulikult iseenesestmõistetav asi. Tegelikult on see tõesti väga tähtis – ka väikseimad seebi-, tolmu- või isegi huulepulgaosakesed võivad hea õlle maitse lootusetult rikkuda. Peske õlleklaase õrna nõudepesuvahendiga, soovitatavalt käsitsi, kuna agressiivne kodukeemia võib teha oma töö ning selle tagajärjel muutub õllevahu koostis ja õlle hea maitse. Hoidke õlleklaase vertikaalselt riiulis või pöörake restil ümber, et need korralikult kuivaksid. Kõige parem on kuivaks nõrgumine, kuna ka käterätikud võivad jätta mikroosakesi märja õlleklaasi seintele.
Laagriõllede serveerimine
Laagriõllede perekonda kuuluvad õlled on enamasti müügil juba joomiskõlbulikena. Sellisena säilivad need umbes pool aastat, mõni ka kuni aasta.
Laagreid serveeritakse jahutatuna kuni temperatuurini 4-6 °C piklikus õlleklaasis või-pokaalis. Sobivad nii flöödikujuline õlleklaas kui ka -kann. Enne õlle valamist loputatakse õllekann alguses üle külma veega. Nii säilib õllevaht kauem. Kallutage õlleklaasi ja valage õlut aeglaselt mööda klaasi seina, et vahumüts ei moodustuks enne, kui on täidetud kaks kolmandikku klaasist. Keerake klaas püstiasendisse ja jätkake valamist tõstes pudelit tasapisi üles, et moodustuks umbes kahe sõrme paksune vaht. Noa või spaatliga saab lõhkuda suurimad mullid, nii säilib vaht kauem.
Ale’ide serveerimine
Mõned ale’id, enamasti kanged, teevad teisese kääritamise pudelites ning seetõttu säilivad pudelites mitu aastat. Ideaalis tuleks neid hoida pimedas ruumis temperatuuril 6-10 °C.
Ale’id serveeritakse jahutatuna kuni temperatuurini 5-12 °C. Valatakse kuiva õlleklaasi. Klaasi ei pea alati pöörama, see sõltub õlle sordist ja vahu konsistentsist. Kui õlu ei ole pastöriseeritud ja järelküpsemist võimaldavas pudelis, jätke osa õlut pudelisse, et klaasi ei satuks setteid. Valge õlu tuleb serveerida väga külmalt, samas kui kanget õlut, mida teist korda kääritatakse pudelis, võib serveerida kõrgema temperatuuriga.
Lambic-tüüpi õlut pakutakse umbes 5 °C juures piklikust pokaalist, mis sarnaneb laagriõllede pokaalidele. Lambic-õllede vaht aurustub ja kaob kiiresti. Kui soovite ilusat vahumütsi, ärge valage õlut klaasi seina mööda.
Õlleklaasid/kannud
Tulbikujuline õlleklaas (ingl k Tulip). Selle õlleklaasi ülemises osas olevad kumerused annavad tugeva, kaua säiliva vahu, ümmargune osa aga hoiab aroomi. Üks parimaid variante lenduvate osakeste hoidmiseks. Sellise kujuga pokaalist soovitatakse mekkida Šoti ja Belgia ale’e, lambic-tüüpi õlut, kangeid ale’e, odraveini (ingl k barley wine) ja muid tugevaid ja aromaatseid õllesorte.
Suur õlleklaas (ingl k Tumbler). Massiivne, paksust klaasist õlleklaas. Sellest sobib kõige paremini juua heledat õlut, Belgia Hoegaardenit, vahest ka Saksa nisuõlut.
Ülalt kitsenev klaas (ingl k Snifter). Lai, jalaga alumine osa surub õlle kogu olemuse alla, kitsam ülemine osa aitab hoida aroome. Habras vorm laseb õlut keerutada, see aga aitab lõhnadel veelgi enam esile tulla. Sellises pokaalis aroom ja maitse justkui lukustatakse ning need avalduvad hiljem järelmaitses. Sobib aromaatsetele õllesortidele, rasketele, suurema alkoholisisaldusega õlledele – odraveinile (ingl k barley wine), Šoti ja Belgia ale’idele.
Inglise pint (ingl k English pint). See inglise stiilis õlleklaas, kuhu mahub üks pint õlut (umbes 0,6 liitrit), erineb oma ülevalt kumera, lühikese laienemise poolest. Kasutatakse loomulikult inglise ale’ide ja inglise laagriõllede serveerimiseks. Igat stiili pindist on õlle joomine väga mõnus, juua saab suurte lonksudega.
Pint (ingl k Pint). Standardne pint on väga laialt kasutatav, sobib pea kõigile õllesortidele. Sellest sobib eriti hästi juua humalarikast õlut, mis on tulvil aroome, mida ei ole vaja õlleklaasis kinni hoida. Suurepäraselt avaldub selles klaasis ale’ide iseloom. Pinti valage Ameerika ale’e, merevaiku meenutavaid laagreid, vahest ka Ameerika nisuõlut.
Flöödikujuline pokaal (ingl k Flute). Flöödikujulises pokaalis säilivad mullid kõige paremini ja avaldub ka õllearoomide bukett. Šampanjapokaaliga sarnanev, vaid veidike lühema jalaga. Jooge sellest tugeva karbonisatsiooniga, selge värviga õlut, nagu lambic, gueuze, bock, „metsikud“ ale’id, saison’id, ja, muidugi bière de Champagne, millele on iseloomulikud šampanjale sarnaselt üles kerkivad mullikesed.
Pilsneri pokaal (ingl k Pilsen). Kõrge ja peenike koonusekujuline pilsneri pokaal aitab suurepäraselt avalduda mullikestel ja näidata selget õlle värvi. Pokaali avar ülemine osa hoiab vahtu tugevana. Kasutatakse pilsnerite, kergete laagriõllede, Müncheni heleda (Munich helles) ja musta (schwarzbier) õlle serveerimiseks.
Pilsneri jalaga pokaal (ingl k Footed Pilsner). Veel üks stiilne pilsneripokaali variant, jalaga. Pokaali laiem ülemine osa läheb lõpus veidike kitsamaks. Sobib pigem õlle maitsmiseks, mitte nuusutamiseks. Suurepäraselt avalduvad pilsneri omadused, näitab pilsneri läbipaistvust.
Laagriõlle pokaal (ingl k Lager). Elegantse kujuga pokaal aitab avalduda õlle omadustel – rõhutab õlle suurepärast värvi ja karbonisatsiooni. Maht on väiksem kui pindil, kuid pokaal sobib väga hästi pudeliõlle serveerimiseks. Lai ülemine osa aitab säilitada vahtu.
Nisuõlle pokaal (saksa k Weizen). Nisuõlle pokaali kuju meenutab liivakella. Sellesse mahub pool liitrit õlut ja ruumi jääb veel ka vahule. Kitsenemise tõttu settivad selles hästi õllepärmid, pokaali tugevalt laiemas ülemises osas säilib hästi vaht, mis on eriti oluline valge nisuõlle puhul, ja aroom. Õhukesed seinad tõstavad esile nisuõlle väljendusrikka värvi.
Reljeefne õllekann (ingl k Dimpled mug). Põhja-Ameerikas, Inglismaal, Saksamaal ja Ida-Euroopas hästi laialt levinud klassikaline paksust klaasist kann, kaarja, vahel ka mustrilise seina ja mugava käepidemega. Maht on suur, lausa kuni liiter. Ülemine osa on veidi laiem kui alumine. Sellistest kannudest juuakse enamasti Ameerika, Saksa ja briti heledaid laagreid.
Traditsiooniline õllekann (ingl k Mug). Traditsioonilisel õllekannul võib-olla ei olegi teaduslikku põhjendust, mis puudutab aroomi ja maitse edasiandmist, see on pigem harjumus. Loodud suurtele õllekogustele, tugev, et ei kardaks lööke ja sobiks kasutamiseks pubides, kasutusel laialt ka õllefestivalidel. Sobib erinevate õllesortidega – kergete laagriõlledega, nisuõllega, heleda ale’iga, Saksa Märzen’iga.